Ben je ook zo gek op koffie? Het is een heerlijk drankje! Maar iedere keer als je een kop koffie zet, blijft er koffiedik achter. Je kunt het direct weggooien. Wist je echter al dat koffiedik best handig is en dat je er veel mee kunt? Er zijn verschillende startups die mooie dingen doen met koffiedik, zoals paddenstoelen laten groeien. Ook thuis kun je er meer mee dan je zou verwachten. Het maakt koffie tot een nóg beter drankje. Lees en leer!

Koffieresten als mest voor planten

Heb je veel planten in huis of in de tuin staan? Gebruik koffiedik als mest! Zo geniet niet alleen jij van je koffie, maar hebben je planten er ook profijt van. Dat is nog eens ideaal. Koffiedik zit namelijk boordevol stikstof, fosfor en kalium, waar je je planten een plezier mee doet. Zowel gemalen koffie als zelfgemalen koffiebonen kun je gebruiken bij je planten. In de tuin worden met name planten die van een lichtzurige bodem houden er blij van. Dit zijn onder andere de roos, hortensia, rododendron, lavendel en aardbei. Ook in de moestuin kun je wat koffiedik gooien: hier groeien bijvoorbeeld tomaten, wortelen en pompoenen beter van.

Aangekoekte pannen schoonmaken

We kennen het allemaal: soms ben je ’s avonds te lui om direct de pannen schoon te maken. Het gevolg? In de ochtend is alles aangekoekt. Vervelend! Je hoeft echter niet direct te gaan schrobben. Gooi wat koffiedik in de pan en laat het weken met heet water. Vervolgens ga je er met de spons of borstel doorheen, en die aangekoekte resten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Spoel de pan na afloop natuurlijk nog wel even goed na. Ook handig bij het reinigen van roosters in de oven of bij de barbecue!

Haarverzorging met koffiedik

Het klinkt heel gek, maar het werkt echt: gebruik koffiedik als haarverzorging. Je kunt het zien als een soort haarmasker, om je haar een opkikker te geven. Smeer het niet direct in je haar, maar meng koffiedik met een beetje olijfolie. Zo wordt het een soort pasta. Dit smeer je vervolgens in je haar en laat je intrekken. Even opletten dat je niet per ongeluk tegen een muur aan leunt! Hierna spoel je het grondig uit. Belangrijk om te weten: dit werkt alleen bij donkerkleurig haar. Bij blond haar kun je dit dus beter niet proberen.

Gezicht opfrissen

Nog meer beauty routines met koffiedik? Je kunt het ook op je gezicht smeren. Combineer koffiedik opnieuw met olijfolie. Breng dit bijvoorbeeld aan op je wallen, of op je wangen. Doffe en grauwe plekken verdwijnen uit je gezicht als je het even laat intrekken en vervolgens goed wast. Koffiedik laat je er stralend uitzien!

Koffiedik in een verstopte gootsteen

Loopt de gootsteen niet goed meer door? Koffiedik kan helpen. Samen met water laat je kleine (!) stukjes koffieresten in de gootsteen vallen. Na een tijdje loopt water weer beter weg door de schurende werking. Wat een wondermiddel!

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen