Voor veel mensen is het niet de meest favoriete activiteit: het schoonmaken van de keuken. Je gebruikt de keuken echter dagelijks, waardoor deze ook snel vies wordt. Het is dus noodzakelijk om de keuken regelmatig te schrobben. Maar hoe vaak moet je wat schoonmaken? En wat is de beste manier om de afzuigkap schoon te maken en de keukendeurtjes? Je ontdekt het door verder te lezen.

Schoonmaakmaterialen klaarzetten

Voordat je aan de slag gaat, zet je alle schoonmaakmaterialen klaar. Maak een sopje, pak sponsjes, een dweil en eventueel ovenreiniger of andere specifieke schoonmaakmaterialen. Met wat keukenpapier of een droge doek kun je de keuken netjes afnemen. 

Keuken goed schoonmaken

Het is belangrijk om de keuken met regelmaat grondig schoon te maken. Door het tussendoor bij te houden voorkom je dat je urenlang bezig bent. Neem dagelijks het aanrecht af, veeg de vloer en maak de gootsteen schoon. Het valt aan te raden om de kookplaat wekelijks te schrobben en de vloer te dweilen. Check direct de inhoud van de koelkast en gooi etenswaren die over de datum zijn weg. Maandelijks waag je je aan grotere klussen, zoals het schoonmaken van de oven en de koelkast en het afnemen van de keukenkastjes. 

Keukenkastjes schoonmaken

De buitenkant van de keukenkastjes neem je eenvoudig af met een vochtige doek. De binnenkant van de kastjes vereisen wat meer werk. Dit hoef je dan ook maar een paar keer per jaar te doen. Leeg de kastjes en haal de stofzuiger er even doorheen om alle kruimels en restjes te verwijderen. Vervolgens haal je er een vochtige doek doorheen en jouw kastjes zijn weer fris.

Koelkast schoonmaken

Gooi voedsel dat over de datum weg en zet de rest van de inhoud van de koelkast even op het aanrecht of de keukentafel. Vervolgens neem je de planken, laatjes, deur en zijkanten af met een vochtige doek of schoonmaakmiddel en keukenpapier en zet je alles weer netjes terug in de koelkast. Het is prima om dit eens per maand te doen, maar check wekelijks even welk voedsel weg moet. 

Afzuigkap schoonmaken

Het schoonmaken van de afzuigkap is erg belangrijk. Je zorgt ervoor dat de afzuigkap beter werkt en voorkomt zo brandgevaar. Verwijder allereerst het filter. Als dit een metalen filter is kun je deze schoonmaken door het filter een kwartier te laten weken en vervolgens goed schoon te schrobben. Terwijl het filter weekt kun je alvast de rest van de afzuigkap afnemen met een sopje. 

Grond dweilen

Met een goed mopsysteem heb jij de keukenvloer binnen no-time weer aan kant. Spoel de dweil elke 2 of 3 vierkante meter uit zodat de grond goed schoon wordt. 

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen