Kom je regelmatig in Spanje, bijvoorbeeld tijdens je jaarlijkse zomervakanties, dan heb je ook vast de Spaanse keuken leren waarderen. Meer dan wij koken zij met verse ingrediënten, veel vis en groenten. De kleuren spatten van het bord af, en de smaken zijn een stuk exotischer dan wij thuis gewend zijn. Heerlijk! Bij een Spaans gerecht hoort natuurlijk ook een Spaanse wijn. Welke wijn drink jij meestal als je in Spanje bent, of wanneer je in Nederland trek hebt in een Spaans wijntje?

Wie denkt er meteen aan Sangria?

Zeg je Spanje en wijn, dan zeg je voor veel mensen ook direct Sangria. Als er één wijn typisch Spaans is, dan is dat wel Sangria, toch?

Dat is niet helemaal waar. Sangria is inderdaad een typisch Spaans drankje, dat voor velen van ons synoniem staat voor een heerlijke avond op een terras en steeds het glas weer vol schenken vanuit de kenmerkende karaf waarin de drank geserveerd wordt. Maar Sangria is niet de naam van een wijnsoort. Nee, Sangria is een drankje op basis van wijn, aangevuld met vers vruchtensap en vers fruit, soms extra bruisend gemaakt door wat mineraalwater met koolzuur. Er zit dus wel wijn in Sangria, maar Sangria is geen wijn. Doordat er allerlei toevoegingen aan zijn gedaan, is het overigens wel een heerlijk zomers drankje. Het alcoholniveau ligt namelijk door al deze toevoegingen een stukje lager, zodat je het heerlijk achter elkaar weg kunt drinken. Pas echter wel op, want er zit natuurlijk nog wel steeds wijn en dus alcohol in, ook al merk je dat tijdens het drinken wat minder. We kennen allemaal de avondjes waarop de kannen Sangria niet aan te slepen waren wel, en we pas bij het opstaan van de stoel voelden dat deze tóch wat steviger was gevallen dan we dachten…

Rioja is een typisch Spaanse wijn

Goed, wil je een typisch Spaanse wijn kopen, dan is Sangria dus niet waar je naar moet vragen. Maar wat dan wel?

Rioja wijn is een goed voorbeeld van een bekende Spaanse wijn. De naam komt van de regio waar de wijn vandaan komt, in het noorden van Spanje. Hier wordt van de Tempranillo druif de bekendste wijn van Spanje gemaakt, de Rioja. De wijn is niet voor niets zo bekend: de smaak is zeer kenmerkend en zelfs hartig te noemen. Een stevige wijn dus, maar wel eentje die door veel mensen zeer wordt gewaardeerd. Niks voor jou? Er komen nog veel meer goede wijnen uit Spanje. Wist je dat je er zelfs een prima Cabernet Sauvignon wordt gemaakt?

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen